Vitraž v Dobrni

Pozdravljen/a, Jaka tukaj.

Kako je hecno življenje, če dovoliš, da se odvija po svoje, in opazuješ … opazuješ z nasmehom na obrazu, kako je lepo.

In potem še pride naročilo stekla, ki je zame na prvi pogled tako zahteven in trd oreh, da me zmrazi po hrbtu in si najprej rečem: »Zakaj? Kako? Zakaj jaz? Jao mene!«

Misija… Vitraž… Kraj Dobrna… Naročnik Občina Dobrna…

Zahteve: vitraž v enem kosu 300 x 200 cm s termo in varnostnim steklom. Kako??? Ideja: sonce, ljudje, narava … celovitost, enost, nebo, zemlja… Barve mavrice, oblika …?

Realno čisto preveč zame … Tu notri?

Pa vendar sem to jaz, Jaka Tamše. Kaj vse sem že zmogel? Kaj presegel? Kaj od tega opisati? Na kakšen način? Kako začeti? Kje začeti?

Nič, pa poskusimo.

Poskusimo z idejno skico, z idejo o razdelitvi vitražnih površin na več kosov. Kakor koli je to en čudovit izziv, projekt, za katerega sem se najbrž odločil priti na planet Zemlja … zakaj pa ne? Pa še dober plačnik podpira projekt, dobro delo pa je vedno dobrodošlo.

Ideja o štirih površinah ni šla skozi pri prvi predstavitvi, vse se je nagnilo na tri steklene površine katere povezujejo mojstrsko oblikovane prečke v obliki v hrastovem okvirju.

Ves čas sem imel v glavi, da mora vitraž sijati energijo celovitosti, enosti, da bo steklo imelo moč pomiritve, umiritve, da posede človeka v pristnost, mu ustavi uro, ga istočasno razgali in navdihne v brezkompromisen boj do konca do sonca … Za moč prisotnosti, za aktivacijo super praspomina. Za ritem žilavosti, zaupanja, neizmerne moči, potrpežljivosti, za super moč. Je tu, kajne?

Sonce, ljudje, narava? Z navdušenjem sem ugotovil, da imam osnovo, ko sem prišel ven iz energije risanja, kamor sem odplaval s svinčnikom, nasmeškom, glasbo in šilčkom. Slika je bila potrjena v izdelavo.

Naročil sem steklo in ostali material, si pripravil delovni prostor in se podal na avanturo v deželo stekla.

Nekako 3 mesece je trajal ta sprehod po deželi ostrega roba tako čudovitih barv. Vedno znova me je strah zbujal v zaupanje, da nisem sam, da pri takem izdelku enostavno nisi sam, da sem obkrožen z energijami potrpežljivosti, reda, odgovornosti, discipline, vsaka svoje barve in vsi toni vmes.

Nekako je vse to prešlo v ta  izdelan vitraž… kaj vse? Kaj misliš? Se vse res vrne 3-krat oz. 9-krat?

Uspelo je. Vitraž je narejen. S Sanjo sva ga še dodatno zasteklila v kaljen termopan izvedbo. Za še boljšo varnost še dodatno varnostno folijo, da je vitraž resnično dobro zaščiten.

Prišel je dan montaže.

Uspeli smo. Vse skupaj smo proslavili na malici v restavraciji Triglav v Dobrni ob kapljici okusnega Terana.

Dan ki ga ne pozabiš.

Ej, kolega/kolegica, sva že prišla do konca pisanja. Hvala ti, da me bereš. Želim ti čudovit dan in spremljaj moje delo – zagotovo se srečava tako ali drugače.

Hvala vsem, Jaka.

Deli